Miljösmart
Smarta miljötips i vardagen
Hygien & hälsa
För att vara miljösmart behöver man inte sluta använda smink och aldrig duscha. Det finns sätt att minska sin miljöpåverkan i badrummet och tvättstugan, som inte kommer få din personhygien att vackla. Läs våra miljötips om hur du kan ta hand om dig själv, samtidigt som du tar hand om naturen!
Låt inte vattnet rinna i onödan!
Det finns mycket pengar att spara genom att inte låta vattnet rinna i onödan! När du duschar finns det några saker som är viktiga att tänka på. Framförallt bör du inte dra ut på tiden inne i duschen, trots att det kan vara skönt ibland. Tänk på att ju längre tid och ju mer vatten som går åt när du duschar, desto mer energi går det åt. Energin kostar inte bara dig, utan även miljön, mycket. Att duscha kortare tid och att stänga av vattnet när man till exempel tvålar in sig eller schamponerar håret sparar både vatten och el, och minskar således el- och vattenkostanderna. Om du duschar i tio minuter varje dag kostar det dig ca 2000 kr om året. Om du investerar i ett snålspolande munstycke till duschslangen kan du halvera vattenmängden och därmed kostnaden!.
Ett annat sätt att spara vatten, el och pengar är att inte låta vattnet i kranen rinna när du inte använder det. Stäng av vattnet medan du borstar tänderna. För att få ut det mesta av tandborstningen behöver man inte ha kranen öppen i mer än sammanlagt tio sekunder! Även i kranarna på toaletten kan du med fördel installera ett snålspolande munstycke, vilket sparar både vatten, el och pengar.
Ren tvätt på rätt sätt
Att tvätta är tvunget, men beroende på hur man gör det och vilka medel man använder sig av kan man vara mer eller mindre miljösmart.
Hur man ska tvätta och hur mycket tvättmedel som behövs beror ofta på hur hårt vatten man tvättar i. Vattnet klassas som hårt, medelhårt eller mjukt beroende på hur mycket kalciumoxid, en typ av salt, det innehåller. Följer man anvisningarna på förpackningarna använder man ofta ändå mer tvättmedel än nödvändigt. I Sverige används överlag 20 % mer tvättmedel än vad som behövs. Ofta använder företagen anvisningarna för att få konsumenterna att överdosera lite varje gång, så att de köper mer av produkten. Dessutom kan för mycket kemikalier i kläderna ge upphov till hudirritation och allergiska besvär. Gå inte på deras trick, utan testa istället att till exempel halvera mängden tvättmedel så ska du se att resultaten ofta blir lika bra! För att få bort envisa fläckar kan du använda dig av våra tips. Du hittar tipsen under fliken "Övrigt" i menyn.
En viktig sak att tänka på vid val av tvättmedel är att inte välja ett tvättmedel med blekningseffekt. Dessa tvättmedel kan innehålla miljöskadliga ämnen. När det är dags att tvätta bör du också tänka på att fylla maskinen så gott det går, och tvätta i lägre temperaturer för att spara både kläderna, energi och pengar! Kanske behöver kläderna inte ens tvättas? Testa att hänga ut kläderna så att de luftas och bestäm sen om de verkligen behöver tvättas.
Miljösmart personhygien
Idag finns det en hel uppsjö av skönhetsprodukter och vi fyller våra badrumsskåp med mängder av krämer, duschgeler och make-up. Många av dessa skadar miljön och kan till och med vara dåliga för oss konsumenter.
Först och främst gäller det att rensa i hyllorna. Kanske finns där produkter du aldrig använder? Tänk efter vad du verkligen behöver, och vad som egentligen är onödigt! Flera av skönhetsprodukterna innehåller ämnen som kan orsaka hudirritation, framkalla allergier och bidra till hormonstörningar. Dessutom är ofta produkterna skadliga för miljön. Nästa gång du står och väljer i butikshyllorna, titta lite extra efter olika miljömärkningar. Det kan vara svårt att som konsument veta vilka ämnen i innehållsförteckningen som inte är bra för dig själv eller miljön. Genom att följa miljömärkningar som tar hänsyn till konsumentens hälsa gör man det enkelt att välja rätt. Några exempel på miljömärken som kan finnas på skönhetsprodukter och hygienartiklar är Bra Miljöval, Svanen och Astma- och allergiförbundet.
Olika hårprodukter kan innehålla flera både miljö- och hälsoskadliga ämnen. Många innehåller även substanser som misstänks kunna ge upphov till allergier och cancer. Att minska användningen av hårstylingprodukter minskar både miljöpåverkan och risken som användandet innebär för dig och din hälsa.
Hårstylingredskap som t ex hårfönar och lock- och plattänger drar ofta onödig energi, samtidigt som de sliter mycket på håret. Det finns många sätt att torka och styla håret, som är skonsamma mot både naturen och ditt hår. Istället för att föna håret, låt det lufttorka! Använd hårspolar i vått hår istället för locktång.
En annan stor miljöbov är mjällschampon. De innehåller bland annat zinkpyrition, vilket är mycket giftigt för fiskar och andra vattenlevande organismer. Till exempel kan en halv tesked av ett vanligt mjällshampo döda fiskarna i ett 1000 liters akvarium inom fyra dygn! Man kan då föreställa sig vilka konsekvenser användningen får i naturen. I många fall misstar man en torr hårbotten och vita hudflagor för att vara mjäll. Ofta hjälper det att bara byta till ett mildare schampo, eller kanske köpa en speciell hårbottenolja.
På senare tid efterfrågas allt oftare naturligt och ekologiskt smink. Make-up och andra skönhetsprodukter som sitter kvar på huden under en längre tid kan innebära en större risk för dig som användare, om produkterna innehåller farliga ämnen. Därför bör man vara extra försiktig när man väljer dessa produkter, så att man minimerar risken att t ex utveckla en allergi. Det kan vara svårt att som konsument veta vilka ämnen som är miljö- och hälsoskadliga genom att försöka tyda innehållsförteckningarna. För att vara så miljösmart som möjligt, och samtidigt tänka på sin egen hälsa, kan det vara bra att hålla utkik efter miljömärkningar som t ex Bra miljöval, Svanen och Astma- och allergiförbundet. Många kosmetikaprodukter saknar helt miljömärkning. Då kan det vara bra att fråga i butiken, eller läsa på om märket innan man handlar. Oftast använder de företag som säljer t ex ekologiska produkter detta som marknadsföring. Du bör dock vara noga med att verkligen undersöka att företagets försäljningsknep inte lurar dig. En stor del naturliga råvaror som använts som ingredienser i t ex ekologiskt smink, kan ha allergiframkallande effekt - många av dessa ämnen kommer från naturen. Ett exempel på en miljömärkning som garanterar att innehållet i produkten är ekologiskt är Ecocert. Dock kan produkter märkta med Ecocert innehålla ämnen som bl a är mycket giftiga för fisk.