Miljösmart
Smarta miljötips i vardagen
Återvinning
Idag konsumerar vi mer än någonsin förr och därför är det oerhört viktigt att vi återvinner och återanvänder allt vi gör oss av med. Det kanske inte låter så mycket att Sveriges avfall årligen går upp med några procent, men idag slängs inte mindre 500 kg sopor per person varje år. Samtidigt som vi konsumerar mer slänger vi även allt mer.
Återvinningscentraler och stationer
På återvinningscentraler kan du lämna in brännbart material, elektronik, metall, trä, kompostmaterial, sten, tegel, betong, bilbatterier, lysrör, småbatterier, farligt avfall, kyl, frys och ej återvinningsbart material. Men kom ihåg att du inte kan lämna hushållsavfall här. På återvinningsstationer kan du lämna förpackningar av glas, metall, hårdplast och papper eller kartong. Det brukar även finnas behållare för tidningar och små batterier. För mer info, kontakta din kommun gällande sopsortering och avgifter för sophämtning.
Sopsortering behöver inte ta lång tid, det gäller bara att den organiseras på ett smidigt sätt i hemmet. Plastburkar fungerar väldigt bra att samla i; batterier i en glasburk, glödlampor i en gammal kakburk och all metall som inte är förpackningar i en annan burk.
Avfallstrappan
Här nedan ser du avfallstrappan, vilken är en ordning för hur avfall ska hanteras. Desto högre upp i avfallstrappan, desto bättre för miljön!
Först och främst är det viktigast att se till att det skapas så lite avfall som möjligt och därigenom tära så lite som möjligt på jordens resurser. När du är tvungen att handla, undvik produkter med onödigt emballage och förpackningar för att minska mängden sopor. Näst bäst är att återanvända det material som redan finns. Exempelvis kan du skänka bort saker, sälja till second hand butiker och så vidare. Du kan även byta saker med andra!
När det inte går att återanvända ska materialet återvinnas, exempelvis förpackningar och tidningar.Kan materialet inte återvinnas ska energin i materialet utvinnas genom förbränning.
Kompostering
En kompost har ett rikt mikroliv där diverse bakterier och svampar frodas och förökar sig. Det gäller att skapa så bra förhållanden som möjligt för mikroorganismerna så de på ett så effektivt sätt som möjligt kan bryta ner komposten. Vid hög aktivitet bildas värme vilket är ett bra tecken på en fungerande kompost. Nedan följer några tips för att underhålla en bra kompost:
Stora bitar bör sönderdelas till mindre bitar innan de läggs i komposten.
Tillför strömedel i komposten! En hushållskompost med matrester måste alltid tillföras ca 20 % strömedel (sågspån, halm, löv) för att den ska fungera bra.
Rätt fuktighet i komposten är viktigt för dess funktion. När komposten är som en lätt urvriden tvättsvamp har den rätt fuktighet.
Vid blöt och illaluktande kompost ska man tilsätta mer strömedel och röra om ordentligt
Vid torr kompost och myror ska man vattna och röra om, alternativt minska strömedelsmängden.
Vid problem med insekter ska man kontrollera och leta efter hål, och sätta för eventuella hål med nät.
Gammal elektronik
I dagens samhälle blir elektroniken snabbt gammal, vilket leder till att mycket prylar slängs. Detta är inte alls bra för miljön. Satsa därför på kvalitet och köp lite dyrare elektronik istället för att köpa billig elektronik som vanligtvis har sämre prestanda. Den håller standarden och är i regel mer miljövänlig.
Har du fullt av gammal elektronik som aldrig används? Istället för att låta det ligga där hemma och skräpa, se om du kan sälja det vidare på exempelvis Blocket.se. Om du slänger elektronik, se till att sortera det rätt!