top of page

Shopping


Hushållens konsumtion har globalt sett fyrdubblats sedan 60-talet och vi konsumerar nu mer än någinsin. Våra konsumtionsvanor idag är ohållbara för framtiden. Idag räcker det inte att återanvända matkassar för att vara miljösmart. Den enda rimliga lösningen verkar vara att konsumera mindre och klokare.

Tänk rätt i affären
För att kunna minska sin miljöpåverkan då man handlar, gäller det att själv vara miljömedveten. Man bör t ex inte köpa onödiga prylar, produkter som under tillverkningen orsakat utsläpp av miljöskadliga ämnen eller apparater som drar mer energi än nödvändigt. Men det kan också vara svårt att själv hålla koll på vilka produkter som har minst miljöpåverkan. Du som miljömedveten konsument kan därför ta hjälp av de olika miljömärkningar som pryder utvalda och noga granskade varor i butikerna. Ibland märker företagen själva sina produkter med olika symboler för att få varan att sälja bättre. Detta bör man akta sig för, eftersom symbolerna egentligen inte garanterar någonting.
 

För olika slags varor gäller olika slags miljömärkningar. Du kan läsa mer om de olika miljömärkningarna här.



Miljösmart garderob

Det kan vara viktigt för både dig själv och miljön att tänka på vilka kläder man har på sig. Miljösmarta plagg har en mindre klimatpåverkan, och behöver inte vara dyra och fula. Det finns också stora möjligheter att göra sig av med de kläder man inte själv använder längre, och samtidigt tjäna en extra slant!
 

Var noga med att kolla tvättråden för de plagg du handlar. Behöver plagget tvättas separat? Kemtvättas? Behöver det strykas? Desto enklare det är för dig att tvätta de flesta av dina kläder tillsammans, desto mindre energi behövs till enskilda tvättar. Det kan bli dyrt i längden att behöva kemtvätta ett plagg, och det är inte snällt varken mot miljön eller din plånbok!
 

Glöm inte att titta om plagget har några miljömärkningar. Det finns betydligt färre sådana än i matbutiken, men mer och mer kläder får idag en grön stämpel. Till exempel finns det på vissa plagg idag ett certifikat som visar att kläderna är gjorda av ekologiskt odlad bomull. Men det kan vara svårt att veta vilka av märkningarna som faktiskt är trovärdiga. Trots att företag uppmanas att använda de etablerade märkningarna, finns det de som på egen hand märker sina plagg med symboler och figurer för att få varan att se mer miljövänlig ut. De miljömärkningar som gäller för textil och kläder och som rekommenderas är Bra miljöval, Svanen, EKO-Substainable textile, EU-blomman och GOTS – Global Organic Textile Standard. Även fairtrade-märkta plagg kan vara bra ur miljösynpunkt, då fairtrade har miljöhänsyn och ekologisk produktion som ett av sina huvudkritierier.
 

Ett bra exempel på hållbar konsumtion är second-hand-shopping. Att handla vintage och begagnat kanske känns tråkigt, men ofta kan man på så sätt spara både miljö och pengar. Med tanke på att modet ofta upprepar sig kan man ofta hitta mer än man tror på second-hand. För dig som har kläder hemma som inte används längre är second-hand butiken en möjlighet till extra pengar. Låt inte oanvända kläder i gott skick ligga och skräpa i garderoben. Det finns säkert någon som vill betala för dem! Lämna dem till second-hand-butiker och få betalt för dem eller sälj dem själv på auktionssidor på internet. Om det inte lyckas kan du istället lämna kläderna till välgörenhet, till t ex Röda Korset, Myrornas m fl.
 

Ett nytt begrepp är Slow fashion, som går ut på att ha färre plagg av bättre kvalitet. Trenden handlar om att göra modet långsiktigt och klädindustrin hållbar. Om ditt favoritplagg går isönder, men fortfarande används flititigt och förövrigt är i gott skick, släng inte bort det. Försök att laga och lappa på bästa möjliga vis. Om du blir nöjd med lagningen sparar du både dina pengar och miljön. Dumpa inte favoritplaggen, laga dem!

bottom of page