Miljösmart
Smarta miljötips i vardagen
Intervjuer
Här har vi samlat intervjuer med personer insatta i de olika områdena som vi skrivit om här på vår hemsida. Flera av de intervjuade arbetar dagligen med miljöfrågor och hur vi kan minska vår miljöpåverkan. Här kan du läsa experternas egna kommentarer på frågor om miljön och vikten av att leva miljösmart!
Intervju om
skönhet och hälsa
- Finns det andra fördelar än för just miljön med att handla miljövänliga skönhetsprodukter och hygienartiklar? Är miljövänligt bra för min egen hälsa?
- Ju större efterfrågan är på miljövänliga produkter av alla slag, desto mer går producenterna över till sådant. Troligen är miljövänliga produkter bättre inte bara för dig, utan också för dina ev. kommande biologiska barn. Fettlösliga miljögifter lagras i vårt fett och kan därifrån nå fostret. De finns också med i den feta modersmjölken (som ändå är så pass mycket bättre än konstgjord mjölk så vi ska fortsätta amma). En del hudvårdsmedel innehåller nanopartiklar. De kan tänkas gå in i blodbanan via skadad hud, t.ex. småsår eller eksem, och kanske så småningom påverka hälsan.
- Finns det någon speciell produkttyp som man bör undvika?
- Vet ej. Är inte specialist, vare sig inom toxikologi eller inom skönhetsmedel och deras innehåll.
När det gäller konstgjorda kemikalier och miljögifter är det försiktighetsprincipen som måste gälla. Ju mindre desto bättre. Vi har långt ifrån alla kunskaper om de 100 000-tals kemikalier vi är utsatta för.
Man ska inte glömma att kosmetika, hudvårdsmedel etc också kan orsaka allergier. Det gäller nog i ännu högre grad dem som är framställda av naturprodukter. Det var t.ex. en välsignelse för eksembarnen när det gick att framställa salvor utan ullfett.
Även ur klimatsynpunkt gäller förstås ju mindre, dess bättre. Att utvinna råmaterial, producera, transportera, sälja kräver stora energiresurser. Ur klimat- och resurssynpunkt borde allt i badrummet produceras lokalt av lokala råvaror, fr.a. olika växter, och förpackas i glasburkar som återanvänds. Och eftersom de konkurrerar med lokal mattillverkning så kan det inte bli så stora mängder.
Så frågan blir snarare: hur mycket - eller hur litet - ska det finnas i badrumsskåpet och sminkväskan? Vad är det minsta man kan klara sig med? Vad händer om man drar ner på kosmetika och hudvårdsmedel - får livet sämre kvalitet? Vad är det som gör att unga kvinnor (och numera också män) utsätter sig för en massa kemikalier med okänd verkan? Varför ta de risken att det påverkar kommande barn? Vad behövs för att vända den här trenden?
Ingrid Eckerman
Ordförande / President
Läkare för Miljön (LfM) Swedish Doctors for the Environment
Intervju om miljön
- Vad är det viktigaste man kan göra för klimatet som privatperson?
- Detta är ju ett stort och svårt ämne och går knappast att svar på så här kort så ni får se svaren som nedslag i vad man kan göra. Det är viktigt att göra flera olika saker för det är inte en åtgärd som klarar biffen. Som enskild person kan man: äta mindre kött, flyga mindre, åka kollektivt, köra mindre bil och se till att ens hus är energieffektivt.
Det är också viktigt att trycka på politiskt så att rätt styrmedel kommer på plats.
- Lönar det sig att vara miljövänlig?
- Kostsiktigt ekonomiskt är det inte alltid lönsamt tyvärr, eftersom principen om att förorenaren ska betala inte tillämpas i samhället. Detta gör att de miljödåliga alternativen ofta är billiga medan de miljösmartare (tåg, ekomat osv) är dyrare. Men långsiktigt är det nödvändigt att leva innanför ramen av vad ekosystemen klarar av och det lönar sig givetvis. Många forskningsrapporter visar både att det lönar sig för samhället att ställa om nu och att det inte är särskilt dyrt.
- Vad går ert miljöarbete ut på i stora drag?
- Tre arbetsmetoder: väcka naturkänsla; politisk påverkan och konsumntarbete
- Vilken är den viktigaste miljö- och klimatfrågan enligt er?
- Alla är lika viktiga!
- Kommer det att gå att lösa miljöproblemen?
- Absolut! Det måste gå om mänskligheten skall kunna leva på denna jord!
- Hur ska man gå till väga?
- Det finns inget kort svar på denna fråga. Det handlar både om politiska styrmedel, ändrad prissättning och enskildas ändrade beteenden.
- Vem behöver agera?
- Alla! Ofta hör man att bördan skall bäras av enskilda konsumenter men det går inte. Det kommer att behövas politiska beslut som leder till kraftfulla förändringar av den samhälllsmodell vi lever i.
Gun Rudquist
Avdelningschef för marint, jordbruk och miljörätt Naturskyddsföreningen
Intervju om shopping och matkonsumtion
- Vad är viktigt att tänka på om man vill vara miljömedveten när man shoppar?
- Shoppa tolkar jag som att handla kläder. Minska konsumtionen av nya plagg, köpa second hand vintage och re-designa. För mat är det i särklass viktigaste du kan göra att äta mindre kött, det finns ingen annan åtgärd som ger så stor miljövinst på livsmedelsområdet.
- Är det dyrare att vara miljövänlig när man shoppar?
- Jag tycker inte det generellt. Genom köpa mycket kläder second hand och dra ner på dyrt kött finns pengar över att köpa de ekologiska varor, tex, som kanske är lite dyrare.
- Vad är ditt bästa tips för att vara mer miljövänlig?
- Äta mindre kött! Och se ovan.
Emma schütt
Ansvarig Bra Miljöval livsmedelsbutik
Naturskyddsföreningen
Intervju om elförbrukning
- Vad skulle ni rekommendera den miljömedvetne att köpa för el?
- Vi ger ingen rekommendation om vilken el kunden skall köpa men tillhandahåller valmöjligheter och information om vad de olika valen innebär.
Här finns information om valmöjligheter:
http://www.vattenfall.se/sv/valj-energikalla.htm
Här finns information om miljöpåverkan från våra anläggningar baserat på så kallade livscykelanalyser:
http://www.vattenfall.se/sv/file/Livscykelanalys_-_Vattenfalls_elproduktion_i_Norden_11336961.pdf
- Säljer ni så kallad “grön el”?
- Vi pratar inte själva om grön el men det är ett begrepp som ofta används i medier. Förmodligen med olika definitioner.
- Behöver det vara dyrt att vara miljövänlig när det gäller energianvändande?
- Vattenel och Kärkraftsel tar vi inget extra betalt för. Vindkraftsel kostar lite extra. Det man inte får glömma är möjligheten att använda energin smartare. Det kan i slutänden löna sig.
Här finns tips:
http://www.vattenfall.se/sv/berakna-din-energiforbrukning.htm
Jan K Johansson
Environmental Strategy Manager
Vattenfall AB
Intervju om mat
- Hur mycket av matresterna som slängs går att äta egentligen?
- I ett genomsnittligt hushåll är det ungefär 1/3 av allt matavfall som egentligen är matsvinn, dvs sådant som hade kunnat ätas om det hade hanterats annorlunda.
- Hur noga bör man vara med bäst-före-datum?
- Det är viktigt att skilja mellan bäst före och sista förbrukningsdag samt att alltid koppla till:
Hur har varan varit förvarad – i vilken temperatur? Obruten kylkedja.
Är det en obruten eller intakt förpackning (kylvaror som förpackas i vacuum eller i modifierad atmosfär påverkas kraftigt av om förpackningen är öppnad eller inte)
I de allra flesta fall kan man lita på sina sinnen, smaka, lukta och titta på livsmedel med passerat bäst före datum. Smakar o luktar de gott är det inga problem. Men vissa personer kan vara extra känsliga, t ex gravida eller personer med nedsatt immunförsvar och dessa personer skall generellt vara försiktigare med att äta varor med passerat bäst före och sista förbrukningsdag. Ibland kan det fungera bra bara man hetta upp livsmedlet. Bäst före innebär att man kan sälja livsmedelet efter att datumet passerat och det är främst kvalitetsaspekter som kan förändras något, dock blir det i de flesta fall inte hälsovådligt. När sista förbrukningsdag passerat får livsmedelet inte säljas mer och det är generellt större risk att äta denhär typen av livsmedel efter passerat datum. Det är naturligtvis också skillnad mellan torrvaror och kylvaror.
- Hur mycket dyrare är det att äta ekologiskt?
- Om man byter alla livsmedel rakt av och äter precis som innan kan det bli dyrare att äta ekologisk, för plånboken. Det finns få undersökningar på senare år, men jag skulle gissa på ca 30% dyrare, ev mer. Men det skiljer mycket mellan olika varor och för vissa varor kan prisskillnaden vara obefintlig.
Dock är det så att många som äter större andel ekologiskt gör vissa omläggningar i kosten, t ex äter mindre godis och kakor mm, äter mer efter säsong, minskar på kött och fiskportioner, slänger mindre mat, lagar mer mat från grunden…och på det sättet behöver det inte bli så mycket dyrare. Sen är det alltid en tolkningsfråga vad man menar med ”blir det dyrare”. För miljön är det med stor sannolikhet mycket billigare att vi inte släpper ut bekämpningsmedel i vår miljö och i vårt grundvatten. Eller hur sätter man pris på att en människa som hanterat gifter får fysiska skador eller cancer av hanteringen av bekämpningsmedel? Hur sätter man priset på att en ekologisk åker har fler insekter och fåglar…
- Vad är det för skillnad på ekologiska och närodlade varor?
- Ekologiska varor är odlade enligt regler som är uppsatta av t ex EU eller KRAV och odlas t ex utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel samt med en extra stor djuromsorg. Det finns även regler för fiske och för hur olika livsmedel får vidareförädlas.
Närodlade är ett relativt begrepp och innebär olika saker för olika människor samt olika varor. Det finns inga direkta regler för detta. Vanligen används det om varor som är producerade i samma region eller landsdel som den säljs. Närodlat är inte detsamma som ekologisk eller att det är ett bra miljöval.
- Vad är ditt bästa tips för att vara mer miljövänlig?
- När det gäller mat:
Köp bara så mycket mat som du orkar äta och dricka upp, promenera eller cykla gärna till butiken. Minska allt matsvinn! Minska på köttportionerna och äta gärna vegetariskt flera gånger i veckan. Ersätt gärna kött och animaliska pålägg med vegetariska alternativ som t ex bönor och linser. Köp gärna ekologiska produkter.
Undvik att köpa livsmedel som flygtransporteras och handla efter säsong.
Cecilia Sassa Corin
Matkonsult
Mindre matsvinn och hushållningssällskapet